Een onbeschermde seksuele relatie hebben, een injectiespuit of snuifmateriaal doorgeven, in contact geraken met een letsel… dit wordt allemeaal beschouwd als risicogedrag. We spreken ook over risicogedrag zelfs als er geen ejaculatie is tijdens een onbeschermde seksuele relatie. Inderdaad, hiv/aids kan ook via seminale vloeistoffen overgedragen worden.

Wat moet ik doen in geval van risicogedrag?

Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts, een gezinsplanning of een gespecialiseerd centrum. Zo kan je met professionele personen praten en beoordelen of je een risico hebt aangegaan of niet.

trans_nl

In functie van je seksuele relaties, heb je misschien een risico aangegaan. Aarzel dus niet om onze risicotabel te raadplegen: tableau Clémence

Test jezelf: Kijk met behulp van een spiegel naar je geslachtsdelen. Op die manier bemerk je misschien één van de soa’s. Wat moet je alerteren?

Anormale vloeing
Branderig en kriebelig gevoel
Zweren en/of roodheid op de huid en/of mucosa
– Pijn aan de vagina,eikel en/of buik tijdens of na de seksuele relatie Deze test jezelf-examen is uiteraard niet genoeg. Maar als je één van de symptomen bemerkt, moet je een opsporingstest aangaan, zeker wanneer je weet dat sommige soa’s geen symptomen vertonen. In geval van risicogedrag, ga onmiddellijk een opsoringstest aan!

Opsporing: Er bestaan verschillende opsporingstesten: een bloedafname, een vaginale afname voor de vrouw, een urethrale afname voor de man of een urineafname.

Behandeling na blootstelling: Vandaag bestaat er een noodbehandeling tegen hiv om mogelijke hiv-besmetting na risicogedrag te voorkomen.

Tips: De meeste soa’s genezen niet vanzelf! Er bestaan efficiënte behandelingen om hun besmetting en ontwikkeling te voorkomen. Verwaarloosd kunnen soa’s moeilijkheden veroorzaken en zelfs tot de dood leiden. Genees je niet zelf! Gebruik geen zalf, ontsmettingmiddel of antibiotica zonder raad van je huisarts. Volg de behandeling tot het einde! Je moet je aan de juiste dosis en duur van de behandeling houden. Gebruik tijdens de behandeling steeds het condoom met je partner(s). Ga ook na met je arts of je behandeling wel degelijk doeltreffend was. Waarschuw je partner(s)! Het is van uiterst belang dat je partner(s) ook een opsporingstest aangaat/aangaan en dat hij/zij/ze behandeld wordt/worden. Zo verminder je de kansen om onder elkaar besmet te geraken.