De meeste soa’s, waaronder hiv, worden door bulles condoomonbeschermde seksuele relaties doorgegeven. Sommige soa’s kunnen ook door het seksueel strelen doorgegeven worden.

Om zich tegen soa’s te beschermen, mag het bloed, het sperma – seminale vloeistof inbegrepen – en vaginale secreties niet in contact met genitale, anale of buccale mucosa van je partner(s) geraken.

Door een soa besmet zijn is geen ramp! Er bestaan gemakkelijke manieren om ze (soa’s) en hun overdracht te bestreiden.

tableau-nl3_28_02

De beste manier om je tegen hiv/aids en andere soa’s te beschermen, is het dragen van een condoom tijdens een fellatie en een condoom met gel (op basis van water of silicoon) voor de penetratie. Ookal is het overdrachtsrisico van hiv/aids tijdens een fellatie vrij klein, is het van uiterst belang om een condoom te gebruiken om bepaalde soa’s – waaronder syfilis – te voorkomen.

Het mannen– en vrouwencondoom en het beflapje zijn de enige contraceptiemiddelen om zich tegen hiv/aids en bepaalde soa’s te beschermen.

Tegenwoordig bestaat er nog steeds geen vaccin tegen hiv/aids. De behandelingen vertragen de ontwikkeling van het aids-virus maar genezen niet deze ziekte.

Wat de andere soa’s betreft, bestaat er een vaccin tegen hpv en Hepatitis B:

– De vaccins tegen hpv beschermen tegen bepaalde types condylomen zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Hun efficiëntie vergroot als je voor de eerste seksuele relatie gevaccineerd wordt.
– De profylactische vaccinatie tegen hepatitis B is zeer doeltreffend. 3 injecties zijn nodig.