bulles soa

Soa’s worden door seksuele relaties – met of zonder penetratie – doorgegeven (vaginale of anale penetratie, orale seks of geslachtsdeel tegen geslachtsdeel).

Zich tegen soa’s beschermen, betekent dat de vloeistoffen (bloed, sperma, seminale vloeistoffen en vaginale secreties) niet in contact met het anale, buccale of genitale mucosa van de partner mogen geraken, en vice versa.

De meeste soa’s kunnen makkelijk behandeld worden. Als dat niet het geval is, kunnen ze moeilijkheden veroorzaken.

Ze zijn ook de openingsdeur voor hiv en andere soa’s. Klik op één van deze soa’s om er meer over te weten en op je vragen een antwoord te kunnen geven.

050314_bulle_nl-01

syphilis + nomchlamydia + nomgonorrhée + nom

Niets belemmert deze soa’s om terug te verschijnen, ookal werden ze vooraf behandeld en genezen.

050314_bulle_nl-02

herpès + nomhépatite b + nomhépatite c + nom

cancer du col + nomVIH + nom

Dankzij Sida’sos kan je op een gemakkelijke manier de signalen van de symptomen van de soa’s die je alerteren, onthouden. We kunnen de symptomen in 3 woorden samenvatten: HET LOOPT Als je afscheidingen bemerkt, kan het zijn dat je door gonorroe, chlamydia of trichomonas besmet bent. HET GRAAFT Als je een zweer bemerkt, kan het zijn dat je door herpes genitalis (merkbaar en zeer pijnlijk) of syfilis (discreter en pijnloos) besmet bent. HET KIEMT Als je puisten bemerkt, kan het zijn dat je door HPV besmet bent.