bulle_een_mddel_om

De Seksuele Overdraagbare Aandoeningen zijn in België – en vooral bij jongeren tussen 15 en 30 jaar – steeds aan het stijgen.

vih sidaWe hebben vandaag het hoogste hiv/aids en soa-percentage bereikt sinds het begin van de epidemie in de jaren ’80 met ongeveer 1200 nieuwe infecties in 2012. Dit komt op ongeveer 3 personen per dag neer.

Clamydia

De Chlamydia-infectie is bij ons de meest voorkomende soa met een drastische verhoging van 23% in 2012! De meest geraakte personen zijn de jonge vrouwen tussen 15 en 29 jaar en de mannen tussen 20 en 34 jaar.

GonorrhéeDe Gonorroe-infectie staat met een verhoging van 13% per jaar op de tweede plaats. De jonge vrouwen (van 15 tot 29 jaar) en mannen (van 20 tot 34 jaar) zijn de meest getroffen personen door de Gonorroe.SyphilisSyfilis kent ook een toename met 4% per jaar! Het zijn voornamelijk de mannen tussen 25 en 49 jaar die het meest geraakt zijn.

Chlamydia, syfilis, gonorroe, hiv/aids… Zegt het je iets? Geen paniek, je bent niet de enige. Inderdaad, de meeste jongeren zijn slecht of weinig geïnformeerd. Dit is de reden waarom Sida’sos hierop ingaat.

Omdat soa’s vaak geen symptomen vertonen, is de enige manier om te weten of je wel degelijk geïnfecteerd bent, de opsporingstest. We stellen je gerust: als de infectie tijdig opgespoord wordt, kan deze met behulp van antibiotica behandeld worden. Als jij je daarentegen niet haast, kunnen de gevolgen op lange termijn erg zijn.

Vergeet het nooit: het condoom is het enige contraceptiemiddel om je tegen de meeste soa’s en hiv te beschermen.

http://gettested.be/wp-content/uploads/2014/10/Rapport_IST_2013.pdf